UEFA: Ολες οι οριστικές αποφάσεις για τη φετινή σεζόν

Η UEFA δίνει το δικαίωμα στις ομοσπονδίες να αποφασίσουν οι ίδιες για το μέλλον των πρωταθλημάτων τους.

Είχε προαναγγελθεί ως μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το μέλλον της φετινής ποδοσφαιρικής σεζόν και τέτοια ήταν, αφού πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Αυτό που ήθελε η UEFA, δηλαδή ολοκλήρωση της σεζόν τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, θα γίνει πραγματικότητα, αλλά μόνο αν το επιτρέψει ο κορονοϊός. Κι αυτό, γιατί η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δίνει το δικαίωμα στις ομοσπονδίες να αποφασίσουν οι ίδιες για το μέλλον των πρωταθλημάτων τους.

Η επίσημη ενημέρωση αναφέρει τα εξής.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Συγκέντρωσε νέο υλικό και πληροφορίες από τις διάφορες ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί μαζί με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), τις Ευρωπαϊκές Λίγκες (EL) και την Ένωση ποδοσφαιριστών (FIFPRO Europe).

Από τα δύο σενάρια που επεξεργάστηκε η ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα, αμφότερες υποστηρίζουν την λύση της έναρξης των εγχώριων διοργανώσεων πριν από την επανέναρξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η μία λύση προτείνει την παράλληλη συνέχιση των διοργανώσεων και η άλλη την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων, πριν την επανέναρξη των Κυπέλλων Ευρώπης τον Αύγουστο.

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη την δουλειά της νεοσυσταθείσας ιατρικής συμβουλευτικής επιτροπής, που προεδρεύεται από τον Καθηγητή Τιμ Μέγιερ, η οποία εξέτασε όλα τα ζητήματα υγείας που προκύπτουν από την επιστροφή στην ενεργό δράση, πάντα δουλεύοντας από κοινού με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και τις Ευρωπαϊκές Λίγκες, ώστε να ενσωματώσουν την δουλειά που έχει ήδη γίνει από τις ομάδες και τις λίγκες, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο από οδηγίες που θα δημιουργήσουν τα καλύτερα πρωτόκολλα υγείας.

Η Επιτροπή εκτίμησε την ενότητα που τηρήθηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και την έμφαση, αλλά και την προτεραιότητα που δόθηκε στον τομέα της υγείας, αναφορικά με την πιθανή επιστροφή στην ποδοσφαιρική δράση.

Ως αποτέλεσμα των διάφορων παρουσιάσεων και τοποθετήσεων που έγιναν από διάφορες ποδοσφαιρικές αρχές στο Βέλγιο και την Σκωτία, η Επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που έχουν προκύψει και αποδέχεται το πλαίσιο κανόνων για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2020-21. Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές αντικατοπτρίζουν τις αρχές της ΟΥΕΦΑ, που πρεσβεύει ότι η συμμετοχή των συλλόγων στα κύπελλα Ευρώπης θα πρέπει πάντα να βασίζεται στα αθλητικά αποτελέσματα.

Η UEFA παροτρύνει τις εθνικές ομοσπονδίες και τις λίγκες να εξαντλήσουν όλες τις επιλογές για να ολοκληρώσουν τα εγχώρια πρωταθλήματά τους και να δηλώσουν τις ομάδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά κύπελλα, μετά την ομαλή ολοκλήρωσή τους. Ωστόσο, η ΟΥΕΦΑ ξεκαθαρίζει ότι η υγεία των παικτών, των θεατών και όλων όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, θα πρέπει προς το παρόν να παραμένει η πρωταρχική έγνοια.

Το ιδανικό σενάριο, εφόσον η κατάσταση της πανδημίας το επιτρέπει, είναι να ολοκληρωθούν όλες οι εγχώριες διοργανώσεις που έχουν διακοπεί προσωρινά και οι ομάδες να πάρουν τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με βάση την αθλητική τους επίδοση, στο αρχικό format που είχε προβλεφθεί σε κάθε πρωτάθλημα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κυρίως εξαιτίας χρονικών περιορισμών που θα επηρεάσουν το καλαντάρι, τότε θα ήταν προτιμητέο τα πρωταθλήματα που έχουν διακοπεί προσωρινά να ξεκινήσουν με ένα διαφορετικό format που θα διευκολύνει τις ομάδες να προκριθούν με βάση τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Ωστόσο, ακόμα κι αν καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες, οι εθνικές ομοσπονδίες και οι λίγκες ενδέχεται να έχουν χειροπιαστούς λόγους να τερματίσουν πρόωρα τις εγχώριες διοργανώσεις τους στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Μετά από επίσημη διαταγή απαγόρευσης αθλητικής δραστηριότητας εντός συνόρων, που θα σημαίνει ότι οι διοργανώσεις δεν θα μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από μία καθορισμένη ημερομηνία, που θα κάνει εφικτή την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν πριν από την έναρξη της επόμενης.

– Μετά από ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που θα καταστήσουν την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν αδύνατη, αφού θα θέτουν σε κίνδυνο την μακρόχρονη οικονομική σταθερότητα της εγχώριας διοργάνωσης ή των συλλόγων της.

Αν μία εγχώρια διοργάνωση τερματιστεί πρόωρα για ανυπέρβλητους λόγους που συμπίπτουν με τις άνωθεν προϋποθέσεις, τότε η UEFA θα ζητήσει από τις εθνικές ομοσπονδίες να επιλέξουν τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2020-21, με βάση τις αθλητικές τους επιδόσεις στην σεζόν 2019-20 στις εγχώριες διοργανώσεις.

– Η διαδικασία της επιλογής αυτών των ομάδων θα πρέπει να είναι βασισμένη σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές. Οι εθνικές ομοσπονδίες και οι λίγκες θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν τις τελικές θέσεις στα εγχώρια πρωταθλήματα τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε διοργάνωση.

– Η τελική απόφαση των διαθέσιμων θέσεων για τις διοργανώσεις της UEFA θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε εγχώριο επίπεδο. Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει την πρόσβαση σε οποιοδήποτε σύλλογο προτείνεται για ευρωπαϊκή συμμετοχή από κάποια εθνική ομοσπονδία μετά από ένα πρωτάθλημα που έχει τερματιστεί πρόωρα ιδίως όταν:

– Οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα με βάση τις αιτιολογίες που έθεσε ως αποδεκτές η UEFA ή με αιτιολογία που θα έχει ως βάση λόγους δημόσιας υγείας.

– Οι ομάδες επιλέχθηκαν μετά από μία διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να θεωρούνται ότι δεν έχουν επιλεγεί με βάση τις αθλητικές τους επιδόσεις.

– Υπάρχει μία δημόσια αίσθηση αδικίας σε ότι αφορά την επιλογή μιας ομάδας.

UEFA EURO 2020

Μετά την ματαίωση του UEFA EURO 2020 και την μετάθεση του για το καλοκαίρι του 2021 και μετά από εσωτερικές συσκέψεις, αλλά και συζητήσεις με αρμόδιους φορείς, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ότι η διοργάνωση θα εξακολουθήσει να ονομάζεται ως UEFA EURO 2020.

Η απόφαση επιτρέπει στην UEFA να διατηρήσει την αρχική μορφή της διοργάνωσης και να γιορτάσει τα 60ά γενέθλια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (1960-2020).

Επιπροσθέτως με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του τρόπου με τον οποίο ολόκληρη η ποδοσφαιρική οικογένεια ενώθηκε για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και τις δύσκολες στιγμές που ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και ο πλανήτης πέρασαν μέσα στο 2020.

Η συγκεκριμένη επιλογή ταυτίζεται με την δέσμευση της UEFA να καταστήσει την διοργάνωση του Euro 2020 βιώσιμη χωρίς να υπάρξουν επιπλέον οικονομικές απώλειες. Πολλά επώνυμα υλικά είχαν ήδη παραχθεί πριν από την απόφαση ματαίωσης. Μία αλλαγή στο όνομα της διοργάνωσης θα σήμαινε την καταστροφή και την αναπαραγωγή τέτοιων αντικειμένων.

UEFA European Under 21 Championship

Η Επιτροπή δέχθηκε ότι διάφορες επιλογές για αναδιάταξη ή ματαίωση της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν από την Επιτροπή Εθνικών Διοργανώσεων στις 11 Μαΐου με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή στις 27 Μαΐου του 2020.

Η επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA ορίστηκε για τις 27 Μαΐου του 2020».

Δείτε περισσότερα για τις αθλητικές ειδήσεις για το στοίχημα και το κουπόνι ΟΠΑΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Υπέρ της συγχώνευσης ATP και WTA ο Βιλάντερ

Στη δεύτερη κατηγορία, υπέρ δηλαδή της συγχώνευσης των δύο τουρ, τάσσεται ο επτάκις πρωταθλητής Grand Slam, Ματς Βιλάντερ συνδέοντας αυτήν την ιδέα με την κρίσιμη περίοδο που θα περάσει ειδικά το αντρικό τένις τα επόμενα χρόνια. “Η πικρή αλήθεια είναι ότι σε ένα με δύο χρόνια, το τένις θα χάσει […]