Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Το Κατάρ δαπάνησε 170 δισ. ευρώ για τα έργα

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Το Κατάρ δαπάνησε 170 δισ. ευρώ για τα έργα

al janoub qatar

Η προετοιμασία από το Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, αφού πρόκειται για την πιο ακριβή ποδοσφαιρική διοργάνωση όλων των εποχών, όπως παραδέχεται ο πρέσβης της χώρας στη Ρωσία, σεΐχης Αχμέντ μπιν Νασέρ μπιν Τζασίμ αλ Τανί.

Ο Καταριανός πρέσβης μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS για τη διοργάνωση που θα αρχίσει σε πέντε πόλεις και οκτώ γήπεδα στις 21 Νοεμβρίου του 2022 και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι για τα έργα που συνδέονται με το τουρνουά δαπανήθηκαν 170.000.000.000 ευρώ.

“Αυτήν τη στιγμή, η χώρα μας δαπάνησε περίπου 170.000.000.000 ευρώ για τη διοργάνωση του τουρνουά. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρει να διοργανώσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για το οποίο θα μείνει ενθουσιασμένη όλη η υφήλιος. Θέλουμε το Κατάρ πάντα να είναι ένα προηγμένο κράτος, μία ατμομηχανή που θα λειτουργεί ως πρότυπο σε κάθε επίπεδο. Έχουμε μία εκτενή σχέση με τη Ρωσία προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, παρακολουθήσαμε πώς οργάνωσε η Ρωσία το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Ήταν υπέροχο και εξαιρετικό, οπότε ανυπομονούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες με τη Ρωσία”.

Η Φάτμα αλ Νουαϊμί, εκτελεστική διευθύντρια επικοινωνίας στην Ανώτατη Επιτροπή για την Υλοποίηση και την Κληρονομιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ισχυρίστηκε ότι το μπάτζετ για την κατασκευή των γηπέδων, των προπονητικών κέντρων, της βάσης κάθε ομάδας και των υπηρεσιών προς τους φιλάθλους κόστισε 5.600.000.000, ποσό συγκρίσιμο με προηγούμενες εκδόσεις της διοργάνωσης.

“Το Παγκόσμιο Κύπελλο συνιστά μέρος του Qatar National Vision 2030, μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης για την προώθηση έργων ανάπτυξης, εθνικών εγκαταστάσεων και βιομηχανίας, καθώς και εκπαιδευτικών και υγειονομικών συστημάτων. Το ποσό των 170.000.000.000 που συχνά συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πραγματικότητα είναι ένα μέρος αυτής της φιλόδοξης στρατηγικής για την εθνική ανάπτυξη του Κατάρ και τον εκσυγχρονισμό του”.

“Τα περισσότερα από αυτά τα μεγάλης κλίμακας έργα θα χρησιμοποιηθούν από τις ομάδες και τους φιλάθλους το 2022, όπως οι νέοι δρόμοι, ο υπόγειος σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο, τα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις που είχαν σχεδιαστεί πριν εξασφαλίσουμε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτά τα πρότζεκτ θα υλοποιούταν ούτως ή άλλως, όμως το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα σίγουρα επιτάχυνε όλα αυτά τα έργα, ώστε η χώρα να μπορεί να φιλοξενήσει τους 1.500.000 φιλάθλους που περιμένουμε το 2022”.

“Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι όσοι επισκεφτούν το Κατάρ 2022 θα μείνουν χαρούμενοι. Οι νέες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες θα παρέχουν μία εξαιρετική εμπειρία για τις ομάδες και τους φιλάθλους ως κληρονομιά για το Κατάρ μετά το 2022”.

Το “Καλίφα” στο Αλ Ριάν κατασκευάστηκε το 1975 και ανακαινίστηκε πλήρως το 2017, με συνέπεια να είναι το πρώτο από τα οκτώ γήπεδα που ετοιμάστηκε για τη διοργάνωση. Το πρώτο νέο γήπεδο που κατασκευάστηκε είναι το “Αλ Τζανούμπ”, που άνοιξε τον Μάιο του 2019, ενώ το 2020 άνοιξαν τα “Ετζουκέισιον Σίτι” και “Αχμάντ μπιν Αλί”. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν έξι έτοιμα γήπεδα και μέχρι το τέλος του 2021 αναμένονται τα υπόλοιπα δύο.

Ένα εξ αυτών είναι το γήπεδο στο Λουσαΐλ, χωρητικότητας 80.000 θεατών, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός. Το Λουσαΐλ είναι μία νέα πόλη, η οποία χτίστηκε για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στην οποία αναμένεται να εγκατασταθούν 450.000 άνθρωποι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.